استفاده از محصول ایرانیاستفاده از محصول ایرانی چه فایده ای برای ما دارد؟ -

استفاده از محصول ایرانی چه فایده ای برای ما دارد؟

استفاده از محصول ایرانی چه فایده ای برای ما دارد؟

نگارا مردگان از جان چه دانند  / کلاغان قدر تابستان چه دانند

بر بیگانگان تا چند باشی  /  بیا جان قدر تو ایشان چه دانند[۱]

***

در نمایشگاه اینترسک امسال، به دعوت یکی از بزرگان و سروران عزیز به جلسه ای پیوستم که در آن یک پرسش عجیب، از یک مشاور محترم، (که تاکنون افتخار آشنایی با ایشان را نداشته، اما پروژه بزرگی را در دست داشتند)، ذهنم را تاکنون به شدت بخود مشغول کرده است:

” استفاده از محصول ایرانی چه فایده ای برای ما دارد؟”

***

دیروز بطور کاملاً اتفاقی یک جمله در یک فیلم سینمایی گروه سنی کودک و نوجوان بنام “قهرمانان کوچک[۲]” توجه ام را جلب کرد. بازیگر نقش پدر، که از بیم بیکار شدن خود، بدلیل وجود لوازم التحریر قاچاق، بشدت در تکاپو و تلاش بود که فروشندگان بازار را مجاب کند که کالای ایرانی بخرند، از فرهنگ کشور ژاپن بعد از جنگ جهانی دوم و حمایت از تولیداتشان مثالی زد.

امروز با یک تحقیق ساده، منابع بسیار زیادی در این خصوص خواندم که خلاصه یکی از آنها از سایت فردا[۳] به نام ” ژاپن فقیر چگونه تبدیل به اقتصاد برتر جهانی شد؟” اینجا بعنوان یک نمونه موفق در جهان می آورم:

“ژاپن در شرایطی جایگاه خود را به عنوان یکی از قدرت های اقتصادی جهان تثبیت کرده است که به لحاظ منابع طبیعی و نیز سرگذشت سیاسی شرایط بسیار نامطلوبی دارد. به لحاظ طبیعی این کشور منابع بسیار محدودی دارد و اکثر جزایر و خاک آن کوهستانی و آتشفشانی است. به لحاظ سیاسی نیز شکست در جنگ دوم جهانی وضعیت اسفباری را برای این کشور رقم زد. پس از شکست در این جنگ، ژاپن با داشتن ۱۳ میلیون نفر بیکار، شرایط بسیار سخت اقتصادی را تجربه کرد. این مسائل به علاوه ضرورت بازسازی کشور ناشی از خرابی های جنگ که منجر به ویرانی ۲۵ درصد از دارایی های غیرنظامی و نابودی ۴۱٫۵ درصد از ثروت ملی این کشور شده بود و نیز مسئولیت پرداخت غرامت به متفقین باعث بروز فشار بیشتری بر این مردم و دولت ژاپن شده بود؛ اما مردم و دولت ژاپن با رویکردی منطقی و با همکاری یکدیگر ژاپن فقیر و ویران را به یکی از قدرت های اقتصادی و تولیدی جهان تبدیل کردند.

اما چه چیزی ژاپن ویران و فقیر را به ژاپن ثروتمند و غنی تبدیل کرد؟

  • فرهنگ تولیدی قوی

یکی از عوامل پیشرفت شگفت انگیز تولید ملی اقتصاد ژاپن فرهنگ بالای تولید در مردم این کشور است. در این دهه ها مردم ژاپن نه تنها برای سود تولید می کردند، بلکه تولید و کار را امری مقدس و ارزشمند می دانستند. درواقع انگیزه نیروی کار ژاپنی برای بهبود کارآیی خود، فراتر از آنکه تحت تاثیر نظام انگیزشی اقتصادی باشد به صورت درون زا و با انگیزه های شخصی صورت می گرفت.

  • فرهنگ مصرف صحیح

در کنار فرهنگ تولیدی بالا، الگو و فرهنگ مصرف صحیح نیز از کلیدهای پیشرفت اقتصادی ژاپن طی دهه های پس از جنگ دوم جهانی بوده است. دو ویژگی مهم مردم ژاپن در حوزه مصرف عبارت بود از: قناعت و اعتدال در مصرف و تاکید بر مصرف کالاهای وطنی. مردم ژاپن طی این سال ها به قناعت مشهور بوده اند و مصرف خود را متناسب با شرایط اقتصاد ملی تنظیم و کنترل می کرده اند. همین قناعت که معنای دیگر آن خودداری از اسراف و تجمل گرایی های زائد است باعث انباشت سرمایه بیشتر و در نتیجه تامین منابع مالی برای تقویت تولید ملی در این کشور شده است.

همچنین بخوانید:  نحوه محاسبه فضای مورد نیاز برای ذخیره سازی

هم چنین تاکید مردم ژاپن بر مصرف کالاهای ساخت داخل طی دهه های اولیه پس از جنگ با هدف تقویت صنایع داخلی موضوعی مهم در پیشرفت اقتصادی این کشور محسوب می شود. این زمینه فرهنگی باعث شد دولت سیاست کاهش واردات از کشورهای دیگر را به منظور تقویت صنایع داخلی در ژاپن با موفقیت اجرا کند. تامین بازار داخل بر تولیدات و محصولات ژاپنی نقطه اتکایی مهم برای تقویت تولید ملی در ژاپن محسوب می شود.

  • سیاست های اقتصادی تولیدمحور دولت

اما بهترین مکمل برای فرهنگ اقتصادی قوی مردم ژاپن سیاست های دولتی این کشور طی دهه های پیشرفت بوده، سیاست هایی که منجر به ارتقای دانش و فناوری و در نهایت رشد بالای تولید ملی در این کشور می شده است.

  • حمایت از صنایع داخلی تا تحقق قدرت رقابتی

در دهه های پیشرفت ژاپن، رشد تولید ملی این کشور تا حد زیادی مرهون تقویت و توسعه صادرات آن بوده است. در مقابل توسعه صادرات، دولت مردان ژاپنی به خوبی واقف بودند که نیازمند فناوری های موجود در سایر کشورهای پیشرفته هستند. از سوی دیگر به هیچ عنوان قصد نداشتند با آزادسازی واردات بازار مصرف تولیدات داخلی خود را دچار خطر کنند.

به همین جهت بر واردات کالاهایی تمرکز کردند که هم زمان با ورود آنها انتقال فن آوری نیز ممکن می شد. این کشور طی دهه های شکوفایی خود هرگز در صنایعی که قدرت رقابت جهانی نداشتند، اجازه واردات آزاد را نداد و دائماً تا تحقق قدرت رقابتی بالا از صنایع خود حمایت کرد.

  • اولویت تولید است نه سود کوتاه مدت!

الگوی صادرات ژاپن مبتنی بر صادرات کالاهای ساخته شده و با ارزش افزوده بالاست و نه بر صادرات مواد اولیه. درآمد بالای ناشی از این الگو، دوباره برای رشد و توسعه کشور، هزینه می‌شود. الگوی واردات مبتنی بر واردات مواد خام و مواد اولیه مورد نیاز صنایع این کشور است. اولویت در ذهن مدیران «تولید» است نه سود کوتاه مدت.”

***

اکنون برای من قابل درک است مشاوران محترمی که تا دیروز چشم بسته و عاشقانه از کالاهای لوکس اروپایی و آمریکایی در پروژه هایشان استفاده می کردند، امروز به کالای ایرانی سخت نگاه می اندازند. یکی از دلایل قابل درک این موضوع شاید این باشد که کالاهای لاکچری امتحان خود را پس داده اند و مشاور محترم با انتخاب آنها در حاشیه  خواهند نشست. به هر منتقدی می تواند با سینه ای سپر بگوید: ” گران ترین تجهیزات دنیا را خریده ایم.” یک تَبَختُر اشراف زادگی عربی در این جمله نهفته است که خیلی ها خریدار آن هستند.

همچنین بخوانید:  دوربین مدل وایزنت اچ دی پلاس متعلق به شرکت سامسونگ تست شد

حالا و در این لحظه از شام گاه آدینه ششم بهمن ماه نود و شش، در پاسخ به پرسش ” استفاده از محصول ایرانی چه فایده ای برای ما دارد؟” باید بگویم:

باید از کالای ایرانی استفاده کنیم چون بیکاری یک معضل بسیار مهم در اقتصاد کشورمان است:

  • بیکاری و بیکار شدن افراد شاغل، تاثیرات روانی متعددی روی آنها، خانواده و سطح جامعه دارد و باعث بروز انواع و اقسام مشکلات می‌شود. بدبین شدن نسبت به جامعه و از دست دادن اعتماد به نفس در حالی‌که فرد توانمندی و قابلیت کار کردن دارد، نیز از نتایج بسیار مخرب بیکاری به شمار می‌روند.
  • بیکاری رابطه بسیار مستقیمی با وقوع جرم و جنایت و سرقت در جامعه دارد. فقر مفرط و تنگناهای اقتصادی متاسفانه می تواند منشاء بروز سرقت باشد. بخش کوچکی از بیکاران فکر می‌کنند چون جامعه در بیکار ماندن یا بیکار شدن آنها سهیم است، از طریق سرقت و دزدی سعی می‌کنند از آنها انتقام بگیرند.
  • بیکاری رابطه بسیار مستقیمی با اعتیاد دارد. فقط یک مثال از دادستان زابل عمق فاجعه را آشکار می سازد: ” اعتیاد رابطه مستقیمی با بیکاری و مشکلات معیشتی دارد، ۱۴۰۰ زندانی در زندان زابل به سر می‌برند که حدود ۷۵ درصد این افراد معتاد هستند و به دلیل مشکلات معیشتی گرفتار اعتیاد شده‌اند. از این میان فقط یک نفر کارمند بوده است.”[۴]
  • بیکاری رابطه بسیار مستقیمی با فحشاء دارد. وقتی فقر، بیکاری و شکاف طبقاتی در جامعه بوجود بیاید، ما شاهد انفجار رفتاری به لحاظ طلاق و رفتار بد والدین با کودک در درون خانواده و پرخاشگری های افراد با یکدیگر در کوچه وخیابان هستیم. این مسئله باعث می شود به تدریج خشونت در خانواده شکل بگیرد و سپس به درون جامعه راه پیدا کند و از درون جامعه خشونت دوباره به درون خانواده باز می گردد.

***

باید از کالای ایرانی استفاده کنیم چون کالای ایرانی امن تر است.

پهن کردن فرش قرمز برای بیگانگان برای دریافت اطلاعات حفاظتی کشور از طریق تجهیزات حفاظت الکترونیک بر هیچ کارشناس بی طرفی پوشیده نیست. جاسوسی از طریق تجیهزات حفاظت الکترونیک امروز بحث داغ محافل خبری دنیاست.

باید از کالای ایرانی استفاده کنیم چون به کشور خود عشق می ورزیم. عشق ورزیدن به ایران با ادای احترام به تخت جمشید و پاسارگاد و …  محقق نمی شود. این ها تظاهر است به عشق ورزیدن به سرزمین وقتی که اجنبی پرست هستیم. وقتی خود را ذوب در ولایت می دانیم، عمل کردن به منویات معظم اله ولایت مدارمان می کند نه تظاهر به آن.

رهبر معظم انقلاب:

اگر ما توانستیم تولید داخلی را رونق بدهیم، اشتغال به وجود می‌آید و مشکل بیکاری -که یکی از مصیبت‌های امروز کشور ما بیکاری جوانان است و نرخ بیکاری، بالا است- برطرف خواهد شد یا کاهش پیدا خواهد کرد.[۵] پایان.

محمد علی شخصیان

رئیس کمیسیون مشاوره، طراحی و نظارت اتحادیه سراسری شرکت های فنی مهندسی حفاظت الکترونیک و شبکه های ایمنی.

ششم بهمن ماه نود و شش.

***

پیرامون این مطلب با #فراگستر در تاریخ ششم مرداد ماه نود و هفت

دیدگاهی یافت نشد

خبرنامه

با عضویت در خبرنامه ناظر از جدیدترین اخبار آگاه شوید.